Mos Craciun! De ce e imbracat in rosu?

Mos Craciun

   Mos Craciun trebuie imbracat in alta culoare?

   Probabil acest subiect a mai fost dezbatut dar, odata cu prima ninsoare din Bucuresti pe anul acesta va scriu urmatoarele randuri.

   Multi dintre voi va intrebati probabil de ce Mos Craciun nu este imbracat in verde sau in portocaliu…sau in albastru, sau in orice alta culoare? Sincer si eu m-am intrebat asta si astfel am ajuns sa ma documentez. Nu am sa stau acum sa ma transform in wikipedia sa va spun cum a aparut Mos Craciun dar, am sa va relatez cateva evenimente ce ne vor arata de unde si-a capatat mosul culoarea.

Un rol important l-a avut pastorul american Clement Clarke Moore, autor al unui poem ce il infatisa pe Sfantul Nicolae ca si un personaj simpatic, dolofan zambitor ce imparte cadouri dintr-o sanie trasa de reni. Poemul a fost publicat pentru prima data in ziarul “Sentinel” din New York, ajungand foarte citit si tradus in toata lumea.

   In 1860 cotidianul “Harper’s Illustrated Weekly” a publicat prima infatisare a lui Mos Craciun, imbracat intr-un costum rosu ornat cu nasturi negri si purtand o curea de piele.

Primul Mos Craciun

   Timp de 30 de ani Thomas Nast a ilustrat prin desene toate aspectele legendei dand mitului principalele sale caracteristici.

   In 1885 Nast promoveaza faptul ca Mos Craciun traieste la Polul Nord.

  In 1931 Mos Craciun primeste o alta imagine printr-o campanie publicitara dezvoltata de Coca-Cola. Desenatorul Haddon Sundblom i-a conturat o burtica rotunjoara, un aer jovial, un costum rosu si o atitudine toleranta. Compania folosește aceeași imagine a lui Moș Crăciun în campaniile publicitare realizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acel moment până în prezent.

Mos Craciun Coca Cola

   Inca stau si ma intreb cum ar fi aratat Mos Craciun imbracat in alta culoare? Albastru,verde,portocaliu…mov..si poate chel si fara barba? Mai jos am cateva imagini…dar chel si fara barba nu am gasit 🙂

Mos Craciun Albastru Mos Craciun Verde Mos Craciun Mov

   Sincer parearea mea este ca Mos Craciun s-a nascut sa fie imbracat in rosu. Voi ce parere aveti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *